Drinkwater of stroom – kiest u maar

Drinkwater of stroom – kiest u maar

05-08-2014 07:59 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Drinkwater of stroom. Deense onderzoekers voorspellen dat we die keuze zullen moeten maken in 2040 als we de energievoorziening niet verduurzamen.

In 2040 is er niet genoeg water meer wereldwijd om aan de vraag te voldoen. In 2020 is dit al het geval in 30 tot 40 procent van de wereld. Dat zeggen onderzoekers van de Deense Aarhus universiteit.

De crux zit hem in de toenemende elektriciteitsvraag. Conventionele energiecentrales gebruiken enorme hoeveelheden zoet water. Vooral kerncentrales zijn een grootverbruiker. Zonne-energie en windenergie zijn de enige vormen van energieopwekking die geen water gebruiken. Met de toenemende vraag naar energie neemt dus ook de vraag naar water scherp toe. In de meeste landen is elektriciteitsproductie nu al de grootste waterconsument.

“Dit betekent dat we zullen moeten kiezen waar we ons water aan spenderen in de toekomst,” zegt professor Benjamin Sovacool, leider van het onderzoek. “Willen we het gebruiken om energiecentrales te laten draaien of willen we drinkwater? We hebben niet genoeg water om beide te doen.”

 

Waterverbruik onbekend

 

Sovacool is bezorgd over het feit dat het waterverbruik door energiecentrales doorgaans niet wordt geregistreerd. “Het is een gigantisch probleem dat de elektriciteitssector zich niet eens realiseert hoeveel water ze daadwerkelijk consumeren. En tezamen met het feit dat we geen oneindige voorraad water hebben, kan dit leiden tot een serieuze crisis als niemand snel handelt.”

Voor de studie werkte Aarhus universiteit samen met Vermont Law School en CNA Corporation, beide in de VS. De onderzoekers doen zes aanbevelingen om een crisis te voorkomen. Daaronder het ontwikkelen van betere koelmethodes in energiecentrales met minder of zelfs zonder water. Ook het registreren van het waterverbruik is een suggestie.

Daarnaast moet er geïnvesteerd worden in energie-efficiëntie, zonne-energie en windenergie. De meest verreikende aanbeveling is om alle vormen van fossiele energieopwekking in gebieden met waterschaarste te stoppen. Dat is op de helft van de aarde het geval.

Foto: Mark N via Flickr.com

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie