Accu's goedkoper met vanadium uit mijnafval

Accu's goedkoper met vanadium uit mijnafval

07-08-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Amerikaanse bedrijf Imergy denkt geld te kunnen verdienen aan sterk vervuild afval. De fabrikant van brandstofcellen wint het waardevolle element vanadium terug uit vliegas, olieslib en mijnafval.

De vraag naar vanadium is toegenomen nadat wetenschappers ontdekten dat vanadiumoxide als elektrolyt een stabiel energieopslagsysteem oplevert. Accu's zijn daardoor aanzienlijk goedkoper en gaan bovendien lang mee.

Vanadium is van oorsprong een element dat de eigenschappen van staal sterk verbetert. Slechts een kleine hoeveelheid maakt staal harder en slijtvaster. Als legering is het terug te vinden in gereedschappen en vliegtuigmotoren. De winning is echter arbeidsintensief. Het metaal komt niet vrij voor in de natuur, maar zit in mineralen als bauxiet. Er zijn ingewikkelde processen nodig om de pure vorm te verkrijgen die nodig is voor verdere verwerking.

 

Terugwinnen

 

Ook aardolie, steenkool en oliehoudende leisteen bevatten vanadium. Alleen al de olie-industrie haalt duizenden tonnen van het metaal naar boven, zonder daar verder iets mee te doen. En daar maakt brandstofcellenfabrikant Imergy gebruik van, meldt de website Energy Manager Today.

Het bedrijf zegt een manier te hebben gevonden om vanadium terug te winnen uit, economisch gezien, waardeloos industrieel afval als olieslib, mijnafval en vliegas. En de start-up is in staat om dit vanadium van een iets lagere kwaliteit toch effectief te gebruiken in accu's.

Imergy haalt na recycling een pure vorm van 98 procent. Producenten die nieuw vanadium gebruiken, halen een puurheid van ruim 99 procent. Het Amerikaanse bedrijf verwacht dat de prijs van zijn energieopslagsystemen omlaag kan van $ 500 naar  $ 300 per kilowattuur.

Bekijk het filmpje over de vanadium-accu:

 

Bron: Energy Manager Today, Chemicool | Foto: Van Daniel, via Flickr. Gekristalliseerd vanadium

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie