Record duurzame stroom voor Duitsland - alweer

Record duurzame stroom voor Duitsland - alweer

13-08-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In de eerste helft van 2014 kwam 31 procent van de stroom in Duitsland uit hernieuwbare bronnen - een record. 

De totale productie van duurzame elektriciteit was volgens het Fraunhofer instituut 81 terawattuur. Dat is 9,2 terawattuur meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De productie van zonne-energie nam toe met 28 procent (+4,0 terawattuur), van windenergie met 19 procent (+4,2 terawattuur) en biomassa met 7 procent (+1,7 terawattuur). Alleen de stroomproductie door waterkracht nam iets af. Milde temperaturen in de eerste helft van 2014 gingen gepaard met een hoge productie van zonnepanelen en windmolens.

Het grootste deel van de Duitse stroomproductie komt nog steeds uit het vervuilende bruinkool, maar de toename in het verbruik van deze fossiele brandstof lijkt iets gedempt. Er werd 5 procent minder stroom gebruikt uit bruinkool. Ook alle andere conventionele brandstoffen namen af in gebruik.

Nieuwe capaciteit

Zon en wind voeren de ranglijst aan in nieuw geinstalleerde opwekkingscapaciteit. In de eerste helft van dit jaar is 37,5 gigawatt aan zonne-energie bijgebouwd en 34,6 gigawatt aan windenergie.

Deze twee bronnen blijken goed samen te gaan. De sterke wind in herfst en winter neemt af in de lente. Juist dan beginnen zonnepanelen hun werk te doen. Zo blijft de balans op het net relatief stabiel.

Foto: redplanet89 via Flickr.com

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie