Citigroup: vlucht zonne-energie gedreven door businesscase

Citigroup: vlucht zonne-energie gedreven door businesscase

15-08-2014 06:57 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Investeringsbank Citigroup verwacht dat zonne-energie een enorme vlucht gaat nemen, gedreven door "pure economics".

In het rapport 'Energy 2020: The Revolution Will Not Be Televised as Disruptors Multiply' haalt de investeringsbank meerdere redenen aan om optimistisch te zijn over de markt in zonne-energie. "We geloven dat wereldwijde groei in zonne-energie gedreven zal worden door de businesscase, [de wens tot] energiediversiteit en opkomende financieringsmogelijkheden," aldus analisten van Citigroup, "alsmede specifieke wetgeving in sommige landen."

"Daarbovenop lijkt het dat deze groei zich op de lange termijn zal handhaven, zonne-energie zal een steeds groter deel van de energieproductie op zich nemen, geholpen door verbeterende economics ten opzichte van fossiele brandstoffen."

 

Kostendaling

 

Een belangrijke reden voor de blijvende groei is de verwachting dat de kostendaling van technologieën voor zonne-energie (zoals PV en CSP) zal blijven doorzetten. Onderliggende drivers zijn kostendalingen in de productie en significante verbeteringen in de efficiëntie van zonnepanelen.

Ook wijst Citigroup erop dat de financiering in de zonne-industrie goedkoper zal worden. De cost of capital neemt af, omdat de industrie volwassen wordt en het risico afneemt. Ook fiscale stelsels bieden steeds vaker voordelen waar de financiering van zonne-energie bij gedijt.

 

Risicospreiding

 

Andere redenen dat zonne-energie zal blijven groeien zijn de prijsvolatiliteit van fossiele brandstoffen en de veiligheidsrisico's die ermee gemoeid zijn.

Citigroup observeert dat op dit moment gasprijzen relatief laag zijn, vooral in de VS, door de opkomst van schaliegas. Maar de bank stelt dat dit hoogstwaarschijnlijk van korte duur zal zijn. Volgens Citigroup kijken energieproducenten steeds vaker naar grootschalige zonneprojecten in plaats van nieuwe gascentrales.

"Naast de pure businesscase (...) is de noodzaak om te diversifiëren cruciaal om de volatiliteit en mogelijk opwaartse beweging in gasprijzen over de lange termijn te elimineren," aldus Citigroup.

Foto: Darin Dingler via Flickr.com 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie