Dreigend tekort aan zonnepanelen

Dreigend tekort aan zonnepanelen

20-08-2014 16:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Voor het eerst sinds 2006 dreigt een wereldwijd tekort aan zonnepanelen. De vraag groeit sneller dan de productiecapaciteit. In de afgelopen twee jaar heerste juist een overschot.

Het overschot op de markt zorgde voor forse prijsdalingen waardoor zonne-energie kon concurreren met andere energiebronnen. Dat leidde tot een toenemende vraag van investeerders, bedrijven en particulieren. De groei van zonne-installaties neemt dit jaar met vermoedelijk 29 procent toe. Fabrikanten van zonnepanelen bereiden zich voor op het eerste tekort sinds 2006, meldt Bloomberg op zijn website.

De industrie produceert dit jaar ongeveer 52 gigawatt aan zonnevermogen. Naar verwachting stijgt dit in 2015 naar 61 gigawatt. Wereldwijd hebben zonnepanelenfabrikanten een maximale productiecapaciteit van 70 gigawatt, schat Bloomberg New Energy Finance. Daarin is oudere machinerie meegerekend, die niet langer winstgevend is. De verhoudingen tussen vraag en capaciteit is daardoor kleiner dan de cijfers doen vermoeden. De werkelijke productiecapaciteit, zonder de verouderde fabrieken, ligt vermoedelijk rond de 59 gigawatt. Analisten verwachten dat het evenwicht tussen vraag en aanbod eind dit jaar al wordt bereikt.

 

Geen prijsstijging

 

Anticiperend op de stijgende vraag breiden fabrikanten hun productiefaciliteiten uit. Het Amerikaanse SunPowerCorp bijvoorbeeld, zegt nu al te merken dat er tekorten ontstaan terwijl de fabrieken op volle capaciteit draaien. Het bedrijf bouwt een nieuwe fabriek die in 2017 operationeel is.

Het is volgens Bloomberg niet waarschijnlijk dat de tekorten leiden tot prijsstijgingen. De productiekosten dalen gestaag waardoor de winst toch toeneemt. Belangrijker wordt de vraag welke partijen de zonnepanelen krijgen. De grootste klanten uit landen met stabiele prijzen, zoals de Verenigde Staten, China en Japan, lijken de meeste kans te maken. Fabrikanten zouden de komende tijd voorrang kunnen geven aan grootschalige zonneparken van stroomleveranciers. Dat gaat ten koste van kleinschalige systemen voor particulieren, terwijl dat de snelstgroeiende markt is.

Bron: Bloomberg | Foto: Activ Solar, via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie