Transparant stroomraam blijkt toch mogelijk

Transparant stroomraam blijkt toch mogelijk

21-08-2014 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Zonne-energie opwekken terwijl je gewoon naar buiten kunt kijken. Volgens wetenschappers van de Michigan State University kan het.

De onderzoekers hebben een nieuw type zonneconcentrator ontwikkeld die transparant is, meldt de website Science Daily. De ontdekkers zeggen dat het materiaal geschikt is als stroomraam voor gebouwen, mobiele telefoons en andere transparante oppervlakken.

 

Stroomraam

 

Het team onder leiding van hoogleraar Richard Lunt noemt de ontdekking een 'transparante luminescente zonneconcentrator'. Een ingewikkelde benaming voor een dunne laag materiaal dat licht opneemt en weer uitstraalt naar kleine zonnecellen die op de randen van een raam zijn bevestigd. Die zonnecellen wekken vervolgens stroom op.

Transparant is echter het sleutelwoord in de Amerikaanse ontdekking. Het folie bevat kleine organische moleculen die alleen het onzichtbare licht gebruiken, zoals ultraviolet en infrarood. Daardoor lijkt het voor het menselijk oog transparant.

Er vindt meer onderzoek plaats naar stroomramen. Studenten aan de TU Delft wonnen in 2013 de International CleanTech Challenge Award met hun onderzoek naar deze vorm van elektriciteit opwekken. De resultaten zijn tot dusver beperkt. De productie is laag en het materiaal heeft een kleur nodig om het gewenste effect te bereiken. "En niemand wil achter gekleurd glas zitten", zegt Lunt. “Dan lijkt het of je in de disco zit te werken.”

 

Efficiëntie

 

Volgens de hoogleraar heeft het concept de potentie om op te schalen naar commercieel gebruik tegen een relatief lage prijs. Vooralsnog is veel onderzoek nodig om de efficiëntie te verbeteren. Die ligt rond de 1 procent. Na verdere optimalisatie zou een efficiëntie van ruim 5 procent haalbaar moeten zijn. Ter vergelijking: gekleurde luminescente plastics van de allerbeste kwaliteit halen een efficientie van 7 procent. Een gewone zonnecel van goede kwaliteit haalt ongeveer 17 procent.

Bron: Science Daily | Foto: Yimu Zhao, Michigan State University

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie