Nederlandse innovatieve windturbine naar Schotland

Nederlandse innovatieve windturbine naar Schotland

21-08-2014 16:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Nederlandse concern 2-B Energy uit Hengelo heeft toestemming gekregen om twee nieuwe windturbines te testen voor de kust van Schotland. De proef met de innovatieve downwind-turbines begint in 2016.

De windmolen van 2-B Energy valt op door het bijzondere ontwerp. De zogenoemde downwind-turbine heeft twee bladen in plaats van drie met een lengte van elk 70 meter. De bladen zijn aan de achterkant, de lijzijde, van de turbine geplaatst. Daardoor buigen ze van de mast af, vangen meer wind en waaien minder snel kapot.

Daarnaast is de turbine voorzien van een geïntegreerd helicopterdek waar de onderhoudsploeg kan landen. De pyloon is niet buisvormig maar bestaat uit afzonderlijke stalen delen, als in een elektriciteitsmast, en is 185 meter hoog.

De turbine heeft een vermogen van 6 megawatt, en is daarmee een van de krachtigste in zijn soort. De meeste windmolens op zee hebben een vermogen van ongeveer 3 megawatt. Toch is het ontwerp eenvoudiger en bevat minder componenten, waardoor de kosten voor de bouw en het onderhoud tot 40 procent lager zouden uitvallen.

 

Prototype

 

2-B Energy wil op land bij de Eemshaven het eerste prototype op ware schaal bouwen, voordat het bedrijf naar het testveld voor de Schotse kust verhuist. Het Britse ministerie van Energie en de Scottish Investment Bank hebben financiële steun toegezegd voor verdere ontwikkeling en onderzoek.

Eerder ontving het bedrijf al een financiële injectie van € 25 mln van een consortium bestaande uit Shell, de Franse investeringsmaatschappij Truffle Capital en de Participatiemaatschappij Oost. Het beschouwt de Britse ondersteuning als een nieuwe stap naar de commerciële toepassing van het innovatieve ontwerp. Vanaf 2018 wil 2-B Energy de windmolens in serie produceren.

Bekijk het filmpje van 2-B Energy:

 

Bron: 2-B Energy, The Courier, de Ingenieur, PMM Oost | Foto: 2-B Energy

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie