ABB stapt in grootste getijdencentrale Europa

ABB stapt in grootste getijdencentrale Europa

22-08-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

ABB gaat meewerken aan de grootste getijdencentrale van Europa. Het Zwitserse bedrijf verzorgt de levering van de opgewekte elektriciteit aan het net.

ABB levert zowel het ontwerp als de technologie voor de MeyGen getijdencentrale, meldt het bedrijf op zijn website. Het gaat onder meer om transformatoren en omvormers. ABB is een van de grootste leveranciers van deze technologie ter wereld.

Het megaproject verkeert in de eerste fase van de uitvoering, een demonstratieproject van vier onderwaterturbines van elk 1,5 megawatt, met een gezamenlijk vermogen van 6 megawatt. De getijdencentrale ligt tussen de Orkney Eilanden en de Schotse kust. Het zeewater stroomt hier met een snelheid van zo'n 5 meter per seconde, en is een van de snelstromende wateren van Groot-Brittannië. De bouw wordt geleid door Atlantis Resources Limited, een internationaal consortium met onder andere Royal HaskoningDHV.

Getijdenstroom is een voorspelbare en betrouwbare bron van energie. Vergeleken met windmolens heeft een getijdencentrale minder oppervlakte nodig voor een zelfde stroomproductie. De turbines liggen in diep water, zodat de scheepvaart er geen last van heeft.

De komende tien jaar breidt de getijdencentrale uit naar een vermogen van 398 megawatt. Dan liggen er 269 turbines op de zeebodem die aan 175.000 huishoudens stroom leveren. Het enorme project levert de eerste stroom in 2016. De Europese Unie ondersteunt de ontwikkeling met een subsidie € 7,7 mln.

Bron: ABB, CleanTechnica, Bloomberg | Foto: ABB

 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie