Loodaccu krijgt tweede leven als zonnecel

Loodaccu krijgt tweede leven als zonnecel

22-08-2014 16:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Onderzoekers aan het Massachussetts Institute of Technology (MIT) hebben een mogelijke oplossing bedacht voor loodafval uit de oude accu's: ze maken er zonnecellen van.

Het lood dat nodig is bij de productie van perovskietzonnecellen halen de onderzoekers uit oude accu's van auto's en vrachtwagens. Na een testperiode van 18 maanden concluderen zij dat hun experimentele zonnecellen even efficiënt zijn als de commerciële variant met silicium.

De productie is milieuvriendelijk en simpel, zeggen de onderzoekers. In het proces gebruiken zij zowel het lood uit de anode van een accu als de loodoxide uit de kathode. Die worden afzonderlijk gemengd met verschillende zuren en een oplossing van kaliumjodide, een stof die ook in gejodeerd keukenzout zit. Na zuivering worden de mengsels afgezet op een dunne flexibele laag die fungeert als ondergrond voor de zonnecel.

Iedere peroskietzonnecel is slechts een halve micrometer dik. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Energy and Environmental Science.

 

Overschot

 

Perovskiet staat vol in de belangstelling bij de PV-sector, omdat het hoge rendementen oplevert. Een nadeel is dat de zonnecellen een kleine hoeveelheid lood moeten bevatten. De winning van lood is energie-intensief en vervuilend. Op het moment dat perovskietzonnecellen echt doorbreken, is meer nodig met de bijbehorende milieu-impact. Een alternatief als tin blijkt minder efficiënt.

Binnenkort zijn er loodaccu's in overvloed, stellen zij in hun paper. De introductie van de lithium-ion accu's gaat zo snel dat die binnen afzienbare tijd de traditionele accu hebben verdreven. Oude accu's worden weliswaar hergebruikt voor de fabricage van nieuwe exemplaren, maar als de vraag verdwijnt, leidt dat alsnog tot een overschot.

Een accu levert voldoende lood voor een hoeveelheid zonnepanelen die dertig huishoudens van stroom kan voorzien. De zonnecellen van perovskiet zijn zelf ook weer recyclebaar. Het proces is op grote schaal toepasbaar en goedkoop.

Bekijk het filmpje van de wetenschappers van MIT:

 

Bron: MIT | Foto: Steve Rainwater, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie