Afrika investeert miljarden in groene energie

Afrika investeert miljarden in groene energie

25-08-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Zuid-Afrika, Kenia en Ethiopië investeren dit jaar 5,9 mrd in hernieuwbare energieprojecten. Het geïnstalleerd vermogen in de drie landen groeit met 1,8 gigawatt.

De toename van energie uit wind, zon en geothermie is in 2014 groter dan over de hele periode 2000-2013. De initiatieven zijn vooral ingegeven door de groeiende vraag naar elektriciteit en de prijsdalingen van zonnepanelen en windmolens. Dat meldt Bloomberg New Energy Finance.

De geplande toename met 1,8 gigawatt aan vermogen is exclusief die van grote waterkrachtcentrales. Vergeleken met wereldwijde investeringen lijkt dit weinig, maar volgens Bloomberg ontwikkelt de regio zich tot een van de spannendste nieuwe markten. Zuid-Afrika, Kenia en Ethiopië investeren dit jaar samen $ 5,9 mrd. In 2016 zou dat bedrag kunnen oplopen tot $ 7,7 mrd. De gemiddelde investeringen tussen 2006 en 2011 waren $ 1 mrd per jaar.

 

Zuid-Afrika

 

De grootste investeerder is Zuid-Afrika, dat tussen 2014 en 2016 zo'n 3,9 gigawatt aan vermogen wil bijplaatsen. Het land heeft ervaring met geothermie als hernieuwbare energiebron, maar investeert nu ook in zon en wind. Aan de rand van de Kalahari woestijn verrijst de ene na de andere zonnecentrale. Onder meer bedrijven uit Spanje en China zijn er al actief. Zuid-Afrika is voor zijn energievoorziening nog grotendeels afhankelijk van kolengestookte centrales.

Door de prijsdalingen van de afgelopen jaren zijn windparken op land en zonnecentrales aantrekkelijke en haalbare alternatieven vergeleken met nieuwe energiecentrales op gas of steenkool.

Bron: Bloomberg | Foto: SolarDirect, South Africa

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie