Ben & Jerry's maakt biogas van ijs

Ben & Jerry's maakt biogas van ijs

25-08-2014 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

IJsproducent Ben & Jerry's maakt biogas van zijn eigen ijsafval. De innovatieve biovergister van de ijsfabriek levert 1500 kuub biogas per dag.

De biovergister staat in de Nederlandse fabriek van Ben & Jerry's in Hellendoorn. De BIOPAQ AFR Biodigester, die van de medewerkers de bijnaam The Chunkinator kreeg,  heeft de afgelopen anderhalf jaar met succes proefgedraaid, meldt voedingsmiddelenconcern Unilever op zijn website. De machine 'met 24 miljard natuurlijke micro-organismen' is gebouwd door het Nederlandse bedrijf Paques.

The Chunkinator maakt biogas van zowel restanten als melk, siroop, room, fruit als van het afvalwater dat na de productie overblijft. Die combinatie van de gelijktijdige behandeling van organische reststoffen en water dat oliën en vetten bevat, in één reactorvat is een grote vernieuwing, zegt Unilever. Tot dusver liepen die verwerkingsprocessen gescheiden en in verschillende etappes.

 

Primeur

 

Het biogas wordt eerst ontzwaveld en vervolgens gebruikt om de ijsmachines op de juiste temperatuur te houden. De biovergister verwerkt inmiddels al het afvalwater en ongeveer de helft van de vaste stoffen. De biogasinstallatie levert 40 procent van de hernieuwbare energiebehoefte. Het gezuiverde water gaat opnieuw de fabriek in.

Het afgelopen jaar zijn met behulp van het gas uit de biovergister 16 miljoen bakken ijs geproduceerd. Ben & Jerry’s is de eerste ijsproducent ter wereld die nieuw ijs maakt met zijn eigen ijsafval. Volgens het concern is het onvermijdelijk dat bij de productie afvalstoffen overblijven. Unilever zocht daarom naar manieren om die opnieuw te gebruiken.

Bron: Unilever, Paques | Foto: Unilever

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie