Oude autoband vervangt grafiet in accu

Oude autoband vervangt grafiet in accu

01-09-2014 12:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Koolstof uit oude autobanden blijkt efficiënter dan het grafiet in lithium-ion accu's. Het verwerkingsproces is bovendien goedkoop en milieuvriendelijk.

Afgedankte autobanden vinden hun weg terug als grondstof voor matten en kunstgrasvelden. Maar als het aan de onderzoekers  van het Amerikaanse onderzoeksinstituut Oak Ridge National Laboratory ligt, zit het materiaal op termijn in de accu's van elektrische auto's en in energieopslagsystemen voor wind- en zonne-energie.

Door verhitting van de koolstof en de toevoeging van stikstof ontstaat een koolstof met gaatjes van minder dan 2 nanometer doorsnede. Het materiaal is in het laboratorium verwerkt in de anode van een kleine lithium-ion accu in plaats van het traditionele grafiet. De opslagcapaciteit bleek door de unieke microstructuur beter dan die van grafiet en bleef ook na 100 keer opladen en ontladen behouden.

Capaciteitsverbetering

De autobandenaccu haalt nog niet de 1000 keer die gebruikelijk is, maar volgens het team van Oak Ridge bieden de resultaten voldoende basis voor de verdere ontwikkeling. De koolstof is goedkoper en milieuvriendelijker dan grafiet en lost meteen het probleem van het overschot aan oude autobanden op. Het onderzoeksinstituut wil de technologie samen met het Amerikaanse bedrijfsleven op de markt brengen.

Er vindt veel onderzoek plaats naar de capaciteitsverbetering van accu's voor elektrisch vervoer. De belangrijkste kandidaten zijn silicium en grafeen. Vorige maand bleek cannabis een energie-opslagcapaciteit te bezitten die zelfs beter is dan die van grafeen. In de Japanse Ryden accu zijn beide elektroden vervaardigd van koolstof op basis van katoen.

Bron: ORNL | Foto: La Priz, via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie