Brandstofcelfabriek haalt CO2 uit de lucht

Brandstofcelfabriek haalt CO2 uit de lucht

04-09-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Amerikaanse bedrijf FuelCell Energy is een stap dichter bij de commerciële toepassing van innovatieve CO2-afvang en opslag.

FuelCell Energy maakt gebruik van brandstofcel-technologie om CO2 uit de lucht te halen en te concentreren. Opmerkelijk genoeg is de afvang van CO2 een bijkomstig effect. De brandstofcelfabriek gebruikt de warme gassen van bijvoorbeeld een kolencentrale voor het opwekken van stroom.

In dat proces wordt de CO2 afgevangen. Geconcentreerde CO2 is makkelijk op te slaan of te verkopen aan bedrijven die het broeikasgas commercieel toepassen voor producten als plastics.

De Direct FuelCell technologie bevindt zich in de laatste fase, voordat het bedrijf de fabriek in de praktijk gaat testen. In principe zou het systeem tot 90 procent van de CO2 uit de lucht kunnen halen. Analyses laten zien dat de afvang van CO2 met brandstofceltechnologie vele voordelen heeft ten opzichte van bestaande technieken.

Voordelen

Tijdens de elektriciteitsproductie wordt behalve CO2, ook 60 tot 70 procent van het smogveroorzakende stikstof onschadelijk gemaakt. Kolencentrales besparen daarmee bij de implementatie van de FuelCell-technologie ook op de verwijdering van stikstof uit hun emissies. De fabriek verbruikt voor de afvang minder energie en water dan bestaande, commerciële methoden. En de technologie levert elektriciteit en warmte op de koop toe.

FuelCell Energy baseert de methode op zijn bestaande ervaring met brandstofcelfabrieken waarmee methaan of aardgas wordt omgezet in waterstof die elektriciteit produceert. Het concern is een van de weinige beursgenoteerde bedrijven in deze sector.

Het Amerikaanse ministerie van Energie heeft tot dusver $ 3 mln gestoken in het project. FuelCell Energy krijgt technische ondersteuning van het National Energy Technology Laboratory. De regering van president Barack Obama investeert in dertien onderzoeksprojecten die Carbon Capture and Storage (CCS) eenvoudig en kosteneffectief moeten maken, met name door ondergrondse opslag.

Bron: FuelCell Energy, Environmental Leader | Foto: Karsten Hitzschke, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie