Stealth-windpark onzichtbaar voor radar

Stealth-windpark onzichtbaar voor radar

09-09-2014 07:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Frankrijk bouwt het eerste windpark ter wereld dat vrijwel onzichtbaar is voor radarsystemen. De turbines en turbinebladen maken gebruik van militaire stealth-technologie.

Het project is een initiatief van de Franse energiemaatschappij EDF Energies Nouvelles en de Deense turbinebouwer Vestas. Het staatsbedrijf noemt de grootschalige toepassing van de stealth-technologie een wereldprimeur.

Vestas heeft samen met het Britse technologiebedrijf QinetiQ de vorm van de turbine en de bladen iets aangepast waardoor die nauwelijks nog radarsignalen reflecteren. Daarnaast zijn ze behandeld met een speciale coating. Dat gebeurt volgens dezelfde principes als voor militaire toestellen. De techniek is eerder succesvol getest in Frankrijk en Groot-Brittannië.

Vestas zegt nog enkele jaren nodig te hebben voor verdere verfijning van de techniek en wil de turbines dan op de markt brengen. Volgens schattingen zou de stealth-technologie 20 gigawatt aan geïnstalleerd windvermogen kunnen vrijgeven dat vanwege radarproblemen is uitgesteld of opgegeven.

EDF Energies Nouvelles begint komend voorjaar met de bouw van de windmolens met stealth-turbines. Het park met een geïnstalleerd vermogen van 96 megawatt, het grootste park van Frankrijk, komt in de loop van 2015 online.

Bron: EDF Energie Nouvelles, Reuters | Foto: Qinetiq

 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie