Filiaal Sainsbury's haalt stroom uit eigen afval

Filiaal Sainsbury's haalt stroom uit eigen afval

11-09-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Britse supermarktketen Sainsbury's heeft een filiaal geopend dat volledig draait op stroom, gewonnen uit eigen voedselafval. De winkel heeft de primeur voor Groot-Brittannië.

De keten bracht de voedselrestanten uit de winkel al naar de biovergistingsinstallatie van het afverwerkings- en recyclingbedrijf Biffa. De afvalverwerker maakt er biogas van, waarmee elektriciteit voor het net wordt opgewekt. Sainsbury's sloot een nieuwe overeenkomst met bedrijf voor teruglevering van de stroom rechtstreeks aan de winkel. Via een 1,5 kilometer lange kabel gaat de groene stroom terug naar Cannock. Biffa levert voldoende voor de dagelijkse behoefte van de supermarkt.

Levensmiddelenwinkels behoren tot de grootste voedselverspillers. In eerste instantie doneren zij restanten groenten en fruit aan goede doelen als de voedselbank, of verkopen die aan producenten van diervoeders. Maar wat daarna overblijft gaat naar een stortplaats of de afvalverbrander. Wetgeving verbiedt voedselproducten die beschadigd of over datum zijn, met korting aan de klant te verkopen.

Sainsbury's verzamelt al het afgeschreven voedsel bij zijn 1200 winkels. Uit milieuoogpunt en omdat storten uiteindelijk duurder is. Dezelfde trucks die nieuwe voorraden komen brengen, rijden terug met de restanten naar verschillende biogasinstallaties verspreid door het land. De elektriciteit die dit oplevert, is voldoende om 3000 Britse huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien.

Het filiaal in Cannock is de eerste winkel in Groot-Brittannië die zijn stroomvoorziening volledig haalt uit het eigen voedselafval.

Bron: Sainsbury's, Springwise | Foto: Quimby, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie