COBRA-kabel levert stroom van Deense wind

COBRA-kabel levert stroom van Deense wind

10-09-2014 16:29 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een bijna 300 kilometer lange onderzeese stroomkabel naar Denemarken levert in de toekomst meer hernieuwbare stroom aan het Nederlandse net.

Dit meldt TenneT woensdag. De Nederlandse hoogspanningsnetbeheerder en de Deense collega Energinet.dk leggen de zogeheten COBRA-kabel tussen de Groningse Eemshaven en Endrup in Denemarken. De kabel brengt Deense groene stroom, vooral afkomstig van de vele windmolenparken, naar het Nederlandse elektriciteitsnet. De transportcapaciteit is 700 megawatt.

Beide bedrijven verwachten dat de vergunning in 2015 rond is, zodat de aanleg in 2016 kan beginnen. De verbinding moet in de loop van 2019 klaar zijn. Naast een subsidie van € 86,5 mln van de Europese Commissie investeren de netbeheerders gezamenlijk € 600 mln in dit innovatieve plan.

Eerder legde TenneT al stroomkabels naar Noorwegen en Groot-Brittannië. TenneT onderzoekt verder de technische mogelijkheid om windparken op zee een rechtstreekse aansluiting op de kabel aan te bieden.

TenneT verbindt verschillende regio’s en landen met ongeveer 21.000 kilometer aan hoogspanningsverbindingen. Die moeten bijdragen aan gemakkelijker, efficiënter en goedkoper elektriciteitstransport, en een gezonde balans tussen internationale vraag en aanbod. De COBRA-kabel tussen Nederland en Denemarken is volgens de netbeheerder een concrete uitwerking van dat beleid.

Bron: TenneT  | Foto: Charlotteshj, via Flickr 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie