Geprinte zonnecel gaat er nu echt komen

Geprinte zonnecel gaat er nu echt komen

11-09-2014 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Flexibele, geprinte zonnecellen voor ramen en smart phones zijn dichtbij een commerciële introductie. Dat heeft het Australische onderzoeksinstituut CSIRO bekend gemaakt.

Volgens de Britse krant The Guardian liggen de geprinte zonnecellen al anderhalf jaar op het dak van het instituut en de prestaties zijn behoorlijk. Ze zijn nog steeds tien keer minder efficiënt dan gewone zonnecellen met silicium, maar er is goede hoop op verbetering.

De CSIRO is optimistisch over een snelle stap naar de commerciële markt. Volgens het instituut hebben verschillende bedrijven belangstelling getoond om de technologie te commercialiseren. 'We zijn op het punt beland dat de zonnecellen naar de fabrikant kunnen', zegt teamleider Fiona Scholes in een interview met de krant.

 

Zonne-inkt

 

Geprinte zonnecellen zijn gemaakt van een organische 'zonne-inkt' op basis van polymeren, die zonlicht absorbeert en omzet in stroom. De Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation printte vorig jaar de eerste prototypes op A3-formaat.

Het laagje wordt vervolgens aangebracht op een dunne, flexibele ondergrond, zoals plastic. Zelfs dan is het materiaal nog steeds zo dun dat de velletjes, geplakt op een raam, het zicht niet belemmeren. Het is alsof je door getint glas naar buiten kijkt. Het materiaal is ook geschikt voor displays van smart phones, tablets en laptops.

De onderzoekers denken dat de marktintroductie een kwestie van tijd is. Silicium is nog steeds erg duur, en de inkt is goedkoop. Bovendien absorberen organische zonnecellen het zonlicht veel beter, ook bij een bewolkte hemel.

Bron: The Guardian, CSIRO | Foto: CSIRO

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie