ECN geeft windturbine 13% meer energie

ECN geeft windturbine 13% meer energie

12-09-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft een techniek ontwikkeld om grotere windturbines te bouwen die minder kosten en meer opbrengen.

Samen met windturbinefabrikant XEMC-Darwind ontwierp ECN een regelsysteem, de Individual Pitch Control, waarbij elk van de drie turbinebladen individueel wordt afgesteld en aangestuurd.

Het afstellen gebeurt met behulp van een computerprogramma dat de windbelasting continu meet en de stand van de bladen hierop aanpast. Hierdoor gaat de belasting tot 20 procent naar beneden, en levert de turbine tot 13 procent meer energie.

 

Goede test

 

Grotere windmolens op zee verlagen de kosten van windenergie. De belasting neemt door de hardere wind echter toe waardoor de kans op beschadiging groter is. De slimme afstelling van de bladen maakt het mogelijk grotere turbines te bouwen die toch lichter en goedkoper zijn, met een beter financieel rendement.

Het regelsysteem is getest op het eigen windpark van ECN in de Wieringermeer. De resultaten zijn beter dan op basis van de simulaties was gehoopt, zegt projectleider Stoyan Kanev. Hoewel het systeem is ontworpen voor windturbines op zee, is het ook toepasbaar op land.

Het systeem is onderdeel van het FLOW-onderzoeksprogramma, waaraan dertien Nederlands bedrijven en kennisinstellingen meedoen. Doel van dit programma is kostenreductie van offshore windparken door middel van innovatie.

Bron: ECN | Foto: Douglas Cataylo, via Flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie