Zonnecel krijgt turbo boost van perovskiet

Zonnecel krijgt turbo boost van perovskiet

15-09-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Britse start-up Oxford PV zegt bestaande silicium zonnecellen een boost te kunnen geven met perovskiet. De ontdekking is zo veelbelovend dat het bedrijf het roer omgooit.

De toegevoegde laag perovskiet geeft bestaande silicium zonnecellen een turbo boost. Volgens Oxford PV, een spin-off van de University of Oxford, verhoogt perovskiet de conversie-efficiëntie van de silicium zonnecel met bijna 20 procent. In absolute termen betekent dat een efficiëntieverbetering van maximaal 5 procent.

Oxford PV is gespecialiseerd in de ontwikkeling van geïntegreerde, semi-transparante dunne filmzonnecellen voor gebouwen. In 2017 wil het bedrijf de eerste licenties voor gecoate, stroomopwekkende ramen verkopen.

De jongste ontdekking is echter zo veelbelovend, dat oprichter en directeur Kevin Arthur op korte termijn al toekomst ziet voor de hybride zonnecel. Na gesprekken met commerciële partners verwacht Arthur de eerste prototypes volgend jaar te kunnen leveren. Twee jaar eerder dan de gecoate ramen.

 

Hoog rendement

 

De ontwikkelingen rond de toepassingen van perovskiet gaan razendsnel. 'En we staan nog maar aan het begin', zegt Arthur in een interview met PV Magazine. 'Perovskiet heeft de potentie om de zonne-industrie compleet te veranderen. Het materiaal levert een hoog rendement tegen lage kosten.'

De efficiëntie van de tandemlaag perovskiet en silicium is voor een afzonderlijke zonnecel in slechts twee jaar tijd verbeterd van 5 naar 17 procent. Over niet al te lange tijd denkt Oxford PV ruim 20 procent te halen.

Ondertussen werkt de start-up ook aan de ontwikkeling van loodvrij perovskiet op basis van tin.

Bron: Oxford PV, PV Magazine | Foto: Andrew Silver, USGS, via Wikipedia

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie