Eneco dreigt windmolenpark te schrappen

Eneco dreigt windmolenpark te schrappen

16-09-2014 09:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Energiebedrijf Eneco waarschuwt dat de bouw van een windpark voor de kust niet doorgaat als het ministerie van Economische Zaken de afgegeven vergunning herziet.

Volgens Eneco kan de bouw van het windpark Q4, voor de kust bij Bergen aan Zee, jaren vertraging oplopen als er nieuwe vergunningen moeten worden aangevraagd. Daarmee zou de doelstelling van het Energieakkoord voor 14 procent hernieuwbare energie in 2020 in gevaar komen. Volgens een woordvoerster van het ministerie zijn de nieuwe vergunningen nodig om de kostenefficiëntie opnieuw te beoordelen.

Eneco wil een verzoek indienen om de bestaande vergunningen te wijzigen. Op het park moeten in plaats van 96 molens van 3 megawatt, 53 molens van 8 megawatt komen te staan Bijna de helft minder molens dus, maar wel met een capaciteit die de helft groter is, van 288 naar maximaal 424 megawatt.

 

Afspraken

 

Maar minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft volgens het energiebedrijf  in april gezegd dat hij denkt dat het transport van de opgewekte stroom naar het vasteland goedkoper kan. Hij wil daarom de vergunning opnieuw bezien. Eneco vindt dat de minister zich moet houden aan de eerder gemaakte afspraken.

Het windpark is een van de belangrijke pijlers van het Energieakkoord. Dagblad Trouw waarschuwde eerder deze maand dat in het huidige tempo de doelstellingen waarschijnlijk niet worden gehaald. De uitvoering loopt niet optimaal en de bouw van windparken staat stil. Het haalbare aandeel hernieuwbare energie zou - als alles meezit - maximaal 13 procent zijn.

Binnen enkele weken stuurt minister Kamp het besluit over de nieuwe vergunningen naar de Tweede Kamer.

Bron: nu.nl, Eneco,  | Foto: Roel Wijnants, via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie