Offshore wind naar bijna 40 gigawatt in 2020

Offshore wind naar bijna 40 gigawatt in 2020

19-09-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De wereldwijde offshore windparken bereiken in 2020 een gezamenlijk geïnstalleerd vermogen van 39,9 gigawatt. Een ruime vervijfvoudiging ten opzichte van 2013.

Dat blijkt uit een nieuw rapport van onderzoeksbureau GlobalData over de ontwikkelingen binnen de offshore windindustrie. De dalende kosten en overheidssubsidies zijn de belangrijkste pijlers van de groei. Ook het besluit van China en de Verenigde Staten, die vooral investeren in windparken op land, om offshore wind als optie mee te nemen, levert een bijdrage. Binnen Europa staat bovendien een groot aantal nieuwe projecten op stapel.

Ondanks de hoge groeiverwachtingen denkt GlobalData dat de markt, na de explosieve uitbreiding van de afgelopen jaren, iets zal afvlakken. Tussen 2006 en 2013 is de capaciteit gestegen van 0,9 gigawatt naar 7,1 gigawatt. Het aandeel offshore wind binnen de windindustrie neemt naar verwachting toe van 2,2 procent in 2013 naar 6,1 procent in 2020.

De Europese Wind Energie Associatie (EWEA) presenteerde in juli eveneens optimistische cijfers. De organisatie verwacht dat de Europese landen tot 2020 zo'n 75 gigawatt geïnstalleerd vermogen bijplaatsen, voornamelijk afkomstig van windparken op land.

Bron: GlobalData, BusinessGreen | Foto: Statkraft, Sheringham Shoal Offshore Wind Farm, via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie