‘Varende Warmte’ krijgt vervolg

‘Varende Warmte’ krijgt vervolg

19-09-2014 16:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het project Varende Warmte waarbij de restwarmte van industriële processen wordt opgeslagen en vervoerd, krijgt een vervolg in de vorm van een proef van een jaar.

Het Zeeuws project van onder meer het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en energieadviesbureau DWA, krijgt subsidie van de Topsector Energie. Het idee van de Varende Warmte is afkomstig van DWA, dat zich bezighoudt met duurzame oplossingen voor energievraagstukken. Het bedrijf zocht een innovatieve oplossing voor het hergebruik van restwarmte uit het Zeeuwse Sloegebied.

Varende Warmte is precies van de term belooft. De restwarmte uit het industriegebied wordt op hoge temperaturen van 80 tot 90 graden Celsius opgeslagen in materialen die warmte opnemen, vasthouden en gefaseerd weer afgeven. Dit faseveranderende materiaal (PCM) bestaat uit paraffine, vetzuren, zouten of een combinatie hiervan. PCM neemt bij het smelten warmte op en geeft bij het stollen de warmte weer af. De 'handenwarmers' zijn een bekende, kleinschalige toepassing van PCM.

 

Flexibel

 

Voor het vervoer van de restwarmte in PCM worden grote, afgesloten tanks gebruikt die per boot in duwbakken naar een andere locatie gaan. Op die manier is de warmte elders, bijvoorbeeld in woonwijken, te gebruiken. De restwarmte kan 3.500 tot 10.000 woningen per jaar verwarmen.

Vergeleken met gewone restwarmteprojecten zoals in Rotterdam, waar een 26 kilometer lange leiding warm water levert aan 50.000 woningen, is Varende Warmte flexibeler. De afnemer is niet met een leiding verbonden aan de bron en kan zich bovendien op grote afstand van het industrieterrein bevinden.

Het onderzoek richt zich nu verder op nieuwe materialen voor de opslag van restwarmte, schaalvergroting en transport. De restwarmte voor woningen zou een besparing van gemiddeld 80 procent op de CO2-uitstoot opleveren, ten opzichte van verwarming met aardgas.

Bron: DWA, Energiebusiness, De Ingenieur | Foto: Energieadviesbureau DWA

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie