'Nederlandse kiezers willen schone energie'

'Nederlandse kiezers willen schone energie'

22-09-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een meerderheid van de Nederlandse kiezers wil dat Nederland en andere EU-lidstaten verplicht meer hernieuwbare energie opwekken en energie besparen. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Greenpeace.

TNS NIPO ondervroeg 1086 kiezers van de zes grootste politieke partijen VVD, PvdA, PVV, CDA, SP en D66. Milieuorganisatie Greenpeace liet het onderzoek doen voorafgaand aan de People's Climate March, die zondag wereldwijd is gehouden. Demonstranten vroegen daarmee aan de VN-lidstaten serieuze toezeggingen te doen tijdens de komende klimaatonderhandelingen in New York.

Ongeveer 70 procent van de Nederlandse kiezers vindt dat EU-lidstaten verplicht energie moeten besparen in de industrie, mobiliteit en voor gebouwen. Van de respondenten is 69 procent het eens met de stelling dat de Unie een verplichting moet opstellen om hernieuwbare energie op te wekken. Tweederde van de ondervraagden zou graag zien dat Nederland zich ontwikkeld tot koploper op dat gebied.

 

Onafhankelijk

 

Energiebronnen als zon, wind en biomassa zijn bij driekwart van de ondervraagden populair. Een kwart van de Nederlandse kiezers ziet ook import van hernieuwbare energie uit andere landen, zoals waterkracht uit Noorwegen, als oplossing. Die laatste bron van energie wordt niet gezien als duurzaam, omdat die stroom zo goedkoop is dat afname geen prikkels oplevert om energie te besparen.

Volgens Greenpeace wil de Nederlandse bevolking een omschakeling naar hernieuwbare energie, onder meer om onafhankelijk te worden van gasimporten uit Rusland.

Bron: NOS, Trouw | Foto: Blue Square Thing, via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie