Veel belangstelling voor inbouw-windturbine

Veel belangstelling voor inbouw-windturbine

26-09-2014 12:46 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Alexander Suma, directeur van de start-up Ibis Power, bedacht een ingenieuze windturbine voor gebouwen. Het Integrated Roof Wind Energy System (IRWES) is geïntegreerd in daken of gevels en benut de ruimte efficiënt.

IRWES vangt de wind die tegen gebouwen botst, en leidt die door een versmalling naar een turbine. Die versmalling zorgt voor een toename van de windsnelheid, het zogenaamde venturi-effect. Daardoor is het al bij lage windsnelheden mogelijk stroom op te wekken. De unit is het meest efficiënt in combinatie met zonnepanelen, zegt Suma in een interview met Duurzaamgebouwd. Zowel zon als wind kunnen het gebouw dan voorzien van stroom.

 

Prototype

 

Alexander Suma werkt samen met bouwbedrijf Heijmans aan prototypes van de IRWES-dakunits. Voorwaarde voor het plaatsen van de units op gebouwen is dat deze minstens vijf etages hoog zijn om genoeg wind te kunnen vangen. Heijmans gaat door heel Nederland windmetingen doen om de prototypes verder te verfijnen.

De omvang van het windsysteem is zes bij zes meter en vormt één geheel met het gebouw. Volgens Heijmans zijn materialen, kleuren en texturen naar wens aan te passen.

Verschillende investeerders en projectontwikkelaars zijn geïnteresseerd in het project. Zij hebben in totaal al elf IRWES-units besteld.

Bron: Heijmans, DuurzaamGebouwd | Foto: Heijmans, Luke Ma, via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie