Drijvende zonnecentrale in Groot-Brittannië

Drijvende zonnecentrale in Groot-Brittannië

01-10-2014 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De eerste drijvende zonnecentrale van Groot-Brittannië ligt in Berkshire, in het zuiden van het land. Het gaat om dezelfde technologie die ook Japan gebruikt.

Het idee is afkomstig van de Franse zonnesysteemfabrikant Ciel et Terre. Het concern bouwde de eerste pilot in Frankrijk en heeft sindsdien een gewild exportproduct in handen. Hun technologie wordt ook door ’s werelds grootste zonnepanelenproducent Kyocera gebruikt voor meer dan dertig drijvende zonnecentrales in Japan.

De ruim 800 zonnepanelen liggen in een waterreservoir bij Sheeplands Farm, een multifunctioneel bedrijventerrein dat al eerder investeerde in hernieuwbare energiebronnen. De zonnecentrale heeft een geïnstalleerd vermogen van 200 kilowatt.

 

Rendabel

 

Ontwikkelaar Floating Solar UK sloot met Ciel et Terre een akkoord om nog honderden andere drijvende zonne-installaties te bouwen. Eigenaar Mark Bennett zegt in een interview met The Telegraph dat die rendabeler zijn dan zonneprojecten op land. De installatie gaat bovendien niet ten koste van waardevolle landbouwgrond. Volgens Bennett kunnen toekomstige projecten tot wel 100 keer groter zijn.

De bouw kostte £ 250.000. Floating Solar verwacht die investering binnen zes jaar terug te verdienen. Ook verwacht Bennett binnen 20 jaar een minimumrendement van £ 620.000.

Bekijk het filmpje:

 

Bron: Telegraph, Ciel et Terre, The Guardian | Foto: Floating Solar UK

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie