India wil supermacht schone energie zijn

India wil supermacht schone energie zijn

02-10-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

India wil zich ontwikkelen als supermacht op het gebied van hernieuwbare energie. Toch blijft het land voorlopig afhankelijk van steenkool.

India heeft grote plannen voor de ontwikkeling van zonne-energie, zegt de Indiase minister Piyush Goyal van Energie in een interview met de Britse krant The Guardian. Goyal herhaalde de belofte van de Indiase premier Modi om 300 miljoen Indiërs zonder toegang tot het elektriciteitsnet te voorzien van stroom afkomstig van zon. De bewindsman voorspelt een snelle groei van de sector in zijn land. Over vijf jaar moet geen enkel gezin nog afhankelijk zijn van een dieselgenerator.

India wil daarnaast de grootste drijvende zonnecentrale ter wereld bouwen. De overheid kondigde eerder aan de komende vijf jaar $ 100 mrd te investeren in hernieuwbare energiebonnen, voornamelijk wind en zon.

 

Steenkool

 

Ondanks de nadruk op schone energie, de verdubbeling van de belasting op steenkool en de sluiting van de oudste, meest vervuilende steenkoolcentrales, blijft India afhankelijk van steenkool. Het aantal kolencentrales neemt de komende jaren toe, zegt Goyal. “Ik zou willen dat het aandeel hernieuwbare energie groter was. Maar zelfs als dat zou kunnen, hebben we er het geld niet voor.”

Volgens de minister moet het Westen daarover niet moeilijk doen. "Westerse landen hebben de tijd gehad zich te ontwikkelen en plukt daar nu de vruchten van. Met alle gevolgen voor het milieu en het klimaat. Ze moeten ons nu niet de les gaan lezen."

Goyal vindt dat de ontwikkelde economieën eerst hun eigen energievoorziening op orde moeten hebben. Uit recent onderzoek blijkt dat de Verenigde Staten per hoofd van de bevolking nog altijd de meeste CO2 uitstoten. India staat op de vierde plaats, achter China en de Europese Unie, met 1,9 ton CO2 per persoon.

Bron: The Guardian | Foto: Dawn Danby, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie