Zeewolde en Kapelle duurzaamste gemeenten

Zeewolde en Kapelle duurzaamste gemeenten

02-10-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Zeewolde en Kapelle zijn de duurzaamste gemeenten van Nederland. Dat blijkt uit de vernieuwde rapportage in de Gemeentelijke Duurzaamheidsindex (GDI).

De Gemeentelijke Duurzaamheidsindex toetst het beleid van iedere gemeente op onder meer op afvalproductie, energiebesparing, CO2-uitstoot, onderwijs, werkgelegenheid, gezondheid en vervoer. Begin dit jaar lichtte de GDI voor het eerst alle Nederlandse gemeenten door op hun duurzaamheidsbeleid. Nog geen jaar later zijn de 403 gemeenten opnieuw beoordeeld aan de hand van 24 onderwerpen.

Volgens de samenstellers was een nieuwe indexering noodzakelijk, omdat de meetmethoden zijn aangepast. De nieuwe Index levert niet heel grote verschuivingen op. Net als begin dit jaar staat Zeewolde bovenaan, maar deelt die eerste plek nu met het Zeeuwse Kapelle.

 

Scores

 

De gemeente Zeewolde in provincie Flevoland scoort op bijna alle deelonderwerpen bovengemiddeld. Het beleid voor hernieuwbare energie is volledig duurzaam. Daarnaast heeft de stad veel gevarieerde natuur. De CO2-uitstoot veroorzaakt door woon-werkverkeer is hoger dan gemiddeld.

Ook Kapelle komt beter dan gemiddeld tot goed uit de verf. De Zeeuwse gemeente scoort vooral hoog door lage werkloosheid en armoede, en een goed veiligheidsbeleid. Op het gebied van afvalproductie en gezondheid scoort de gemeente net onder het gemiddelde.

Kerkrade en Heerlen zijn de minst duurzame gemeenten. Vooral op het gebied van hernieuwbare energie en sport is het beleid voor verbetering vatbaar.

 

Ontwikkeling

 

Het rapport geeft ook inzicht in de scores per provincie. Zeeland is koploper, maar de verschillen tussen de twaalf provincies onderling zijn gering.

De verzamelde data zijn voor iedere gemeente inzichtelijk, zodat het stadsbestuur daaruit zelf conclusies kan trekken. De GDI hoopt de discussie over duurzaamheid te ondersteunen en de ontwikkeling ervan te versnellen.

Bron: GDI, Trouw | Foto: Johan Koolwaaij, via Flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie