Vliegtuigvriendelijk zonnepark bij Den Helder

Vliegtuigvriendelijk zonnepark bij Den Helder

03-10-2014 12:06 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Belgische energiebedrijf Ecorus heeft plannen om in Den Helder een zonnepark te bouwen met een geïnstalleerd vermogen van 5 megawatt.

Dat meldt het Noord Hollands Dagblad. Het zonnepark komt te liggen in de buurt van het vliegveld van Den Helder en is acht hectare groot. Dat is ongeveer gelijk aan twaalf voetbalvelden. De zonnepanelen krijgen een speciale coating waardoor ze niet schitteren in de zon. Op deze manier hebben de vliegtuigen er geen last van.

De keus voor deze stad was snel gemaakt, want Den Helder heeft volgens het KNMI de meeste zonuren van Nederland en de intensiteit van het zonlicht is hoger dan bijvoorbeeld in het oosten van het land. De opbrengst zou tot 15 procent hoger ligger. De lokale netbeheerder Liander staat achter het plan van Ecorus.

Volgens de directeur van Ecorus Nederland Frans Latjes gaat het zonnepark € 6 mln kosten. Hij hoopt de benodigde vergunningen te krijgen, zodat de bouw volgend jaar kan beginnen. De panelen zijn goed voor de energievoorziening van 3.000 huishoudens.

Ecorus is momenteel samen met woningstichting Den Helder bezig met een project om binnen twee jaar de 2.000 woningen van de verhuurder te voorzien van in totaal 20.000 zonnepanelen. Dit gaat waarschijnlijk € 7 tot € 8 mln kosten. Met de plaatsing van de zonnepanelen kunnen huurders tot € 100 per jaar besparen. Ecorus wil ook aan andere woningcorporaties dit project aanbieden.

Bron: noordhollandsdagblad.nl, solarmagazine | Foto: James Moran, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie