Eerste klant voor kenniscentrum biomassa

Eerste klant voor kenniscentrum biomassa

03-10-2014 14:39 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het kennis- en expertisecentrum InVesta voor vergassing van biomassa, verwelkomt eind dit jaar de eerste klant. Cleantech-bedrijf Torrgas bouwt een pilotinstallatie op het terrein bij Alkmaar.

InVesta, het Institute for Valorisation and Expertise of Thermochemics Alkmaar, moet uitgroeien tot een bindende factor tussen theorie en praktijk en maakt innovaties geschikt voor marktintroductie. Het centrum is deze week officieel gepresenteerd tijdens het congres Biomass Gasification Europe.

Het Noord-Hollandse Torrgas is een van de eerste actieve gebruikers. Het cleantech-bedrijf bouwt op het terrein bij Alkmaar een pilotinstallatie voor biomassavergassing. Het concern, gespecialiseerd in synthetisch gas, is onder meer betrokken bij het Power-to-Gas project bij Delfzijl en werkt samen met de Gasunie voor de verduurzaming van de energievoorziening.

 

Synthetisch gas

 

Vergassing van biomassa is een relatief nieuwe technologie die organisch materiaal als houtafval en gras omzet in biogas. In dit proces wordt het materiaal onder zeer hoge temperaturen verhit. Het valt uiteen in waterstof, koolmonoxide en koolwaterstoffen als methaan. Na verschillende bewerkingen en zuivering ontstaat een synthetisch, groen aardgas. SNG is geschikt voor bijmenging in het aardgasnet, maar ook voor de transportsector en als grondstof voor de chemische industrie.

Om de technologie door te ontwikkelen naar commerciële producten is zowel de inbreng van kennisinstituten als het bedrijfsleven nodig. InVesta ondersteunt partijen onder meer bij het aantrekken van geld voor onderzoek en ontwikkeling. Het kennispark richt zich op bedrijven die met bestaande en nieuwe technieken de energiesector willen verbreden.

Bron: Utilities, Energy Valley | Foto: Recycling-centrum, via Flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie