Batterij van kiemgroente en dennenhars

Batterij van kiemgroente en dennenhars

06-10-2014 16:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Onderzoekers aan de Universiteit van Uppsala (Zweden) hebben een nieuw type recyclebare batterij ontwikkeld op basis van hernieuwbare, organische biomaterialen afkomstig van de kiemgroente alfalfa en dennenhars. De batterij heeft een vergelijkbare opslagcapaciteit als de huidige lithium-ion batterijen.

Het gebruik van hernieuwbare materialen in batterijtechnologie is niet nieuw. Het recyclen en terugwinnen van de grondstoffen is daarentegen wel een geheel nieuw concept. Het recyclen van de batterijen vereist weinig energie en kan uitgevoerd worden zonder het gebruik van gevaarlijke chemicaliën.

De nieuwe batterij is ontworpen met de bedoeling om de milieuproblematiek rondom het gebruik van lithium-ion batterijen tegen te gaan. Voornamelijk de schaarste van sommige grondstoffen voor de lithium-ion batterijen en de kosten van het terugwinnen van deze grondstoffen zijn problematisch: zelfs wanneer recyclen economisch aantrekkelijk is, vereist dit vaak gevaarlijke chemicaliën en veel energie. De onderzoekers beogen met de nieuwe batterij deze problemen te omzeilen.

“We denken dat deze ontdekking meerdere deuren kan openen voor milieuvriendelijke, energie-efficiënte oplossingen voor de accu’s van de toekomst”, zegt Daniel Brandell, onderzoeker en hoofddocent aan de faculteit Chemie van de Universiteit van Uppsala. Het onderzoeksteam heeft aangetoond dat lithium in gebruikte batterijen benut kan worden voor een nieuwe batterij door het toevoegen van meer biomaterialen. Deze gerecyclede versie kan tot 99% van de energie van de eerdere batterij leveren.

De nieuwe bevindingen worden binnenkort gepubliceerd in het tijdschrift ChemSusChem.

Bron: cleantechnica | Foto: Miguel Gutierrez Rodriguez

 

 

 

 

 

 

 

 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie