Omvormer zonne-energie wint innovatieprijs

Omvormer zonne-energie wint innovatieprijs

07-10-2014 16:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De zonne-energieomvormer van SMA Benelux is de winnaar van de Spirit of Innovation Award 2014. De omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in wisselstroom.

De omvormer met de aansprekende naam Sunny Boy Smart Energy springt bij op momenten dat meer stroom wordt opgewekt dan een huishouden verbruikt. Het geïntegreerd batterijbeheer zorgt ervoor dat het overschot wordt opgeslagen in de batterij. Wanneer meer stroom nodig is, geeft de accu eerst de opgeslagen hoeveelheid af. Pas daarna schakelt de elektriciteitsvoorziening over op netstroom. De prijs is uitgereikt op de vakbeurs Energie in Den Bosch.

De jury noemt het product innovatief en ‘een belangrijke oplossing voor dé uitdaging van dit moment namelijk de opslag van duurzame stroom'. "Het is het eerste product waarbij een omvormer, batterijbeheerder en batterij geïntegreerd zijn in één toestel", aldus het rapport. De omvormer is leverbaar in een uitvoering van 3,6 kilowatt of 5 kilowatt, en heeft een geïntegreerde lithium-ion accu van 2 kilowattuur.

“Onze omvormer is eenvoudig te installeren, heeft een lange levensduur, zorgt voor een verminderd gebruik van het elektriciteitsnet en optimaliseert het gebruik van de eigen opgewekte zonnestroom”, zegt een woordvoerder van SMA Benelux. "De installaties met opslag maken eindklanten onafhankelijker en belasten het elektriciteitsnet minder.”

Het bedrijf gaat de prijs van € 5000 gebruiken om het product te vermarkten en om zonnestroom onder de aandacht te blijven brengen. Volgens SMA hoort decentrale opslag van zonnestroom bij de volledige omslag naar hernieuwbare energie.

Dit artikel is een gastbijdrage namens het Solar Event. Dit B2B-evenement voor de solarsector vindt plaats tijdens de vakbeurs Energie 2014, van 7 tot en met 9 oktober 2014 in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch. Solliance werkt mee aan het inhoudelijk programma van dit vakevenement. Meer informatie is te vinden via www.energievakbeurs.nl.

Bron: Vakbeurs Energie 2014 | Foto: cco.caltech.edu

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie