Voldoende grondstoffen voor 100% groene stroom

Voldoende grondstoffen voor 100% groene stroom

08-10-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In 2050 is het mogelijk om wereldwijd volledig duurzame stroom op te wekken. Er zijn genoeg grondstoffen aanwezig voor de bouw van wind- en zonneparken.

Dat blijkt volgens de Volkskrant uit een Noors onderzoek. De Noren keken naar de beschikbaarheid van grondstoffen die nodig is om de infrastructuur voor hernieuwbare energiebronnen te bouwen. De productie van zonnecellen vereist elf tot veertig keer zoveel koper per hoeveelheid opgewekte stroom als dezelfde hoeveelheid uit fossiele fossiele brandstoffen. Windparken vergen zes tot veertien keer zoveel ijzer.

In de studie is ook de geschatte CO2-uitstoot meegenomen die de bouw van zonnecentrales en windparken met zich meebrengt. Volgens de onderzoekers is nooit eerder een dergelijke studie gedaan. Eerder is alleen gekeken naar deelgebieden als CO2-uitstoot of grondstoffenverbruik.

De Noorse wetenschappers constateren dat het de moeite waard is om te investeren in de productie van duurzame energiecentrales. Er zijn voldoende grondstoffen beschikbaar. Zelfs de winning van koper zou niet substantieel omhoog hoeven, zodat de milieu-impact niet heel veel groter wordt. Als de bouw voltooid is, komt de invloed op het milieu geheel tot stilstand.

De vervuiling bij de bouw en de schone energieproductie tegen elkaar afwegend, zeggen de onderzoekers dat de balans doorslaat in het voordeel van hernieuwbare energie. De uitstoot van broeikasgassen zou tot 2050 met 62 procent afnemen. Fijnstof neemt af met 40 procent en water wordt de helft schoner.

Het Internationale Energie Agentschap (IEA) oordeelde vorige week al dat zon onder de juiste omstandigheden in 2050 de voornaamste energiebron kan zijn.

Bron: Volkskrant | Foto: Ed Suominen, via Flickr  

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie