Meer werkgelegenheid in groene energiesector

Meer werkgelegenheid in groene energiesector

08-10-2014 14:22 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het aantal banen in de hernieuwbare energiesector is in 2013 ten opzichte van 2008 met 24 procent gestegen. Elders daalde de werkgelegenheid in diezelfde periode met 3 procent.

Dat blijkt uit nieuwe gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar werkten ruim 45.000 mensen in de sector. Volgens het CBS biedt de energietransitie naar een duurzamere energievoorziening kansen voor de economie.

Het aandeel van de hernieuwbare energiesector in de Nederlandse economie steeg, vooral door een toename van de investeringen. Met 0,7 procent is het aandeel nog wel een relatief klein.

De groei van 24 procent staat gelijk aan 9000 voltijdbanen. Niet alleen steeg het aantal voltijdbanen, ook de verdiensten (de bruto toegevoegde waarde) namen toe. In de periode 2008-2012 bedroeg de groei 12 procent tot € 4,2 mrd.

De bouw levert met 59 procent de meeste arbeidsplaatsen. Vooral isolatiewerkzaamheden in de bestaande bouw zorgde voor meer werkgelegenheid. De bouwsector is daarnaast verantwoordelijk voor de installatie van zonnepanelen en windmolens. Werkzaamheden ten behoeve van elektrisch vervoer zorgde eveneens voor nieuwe banen.

De werkgelegenheid in de biobrandstoffensector nam in 2012 iets af. Vergeleken met de jaren daarvoor zijn geen grote nieuwe installaties bijgebouwd.

Bron: CBS | Foto: Nuon

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie