Cleantech essentieel voor opkomende economieën

Cleantech essentieel voor opkomende economieën

13-10-2014 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

CEO's van bedrijven in opkomende economieën hebben meer aandacht voor de duurzaamheid dan hun collega's in de geïndustrialiseerde wereld.

Dat blijkt uit het onderzoek Sustainability: changing the debate in emerging markets van Grant Thornton, een internationaal netwerk van adviesbureaus. De gegevens zijn afkomstig van ruim 2500 bedrijven in 34 landen.

In opkomende economieën bestaat grote interesse voor schone energietechnologie. CEO's zijn ervan overtuigd dat de kosten, betrouwbaarheid en duurzaamheid van energie de grootste prioriteit is voor de groei van het bedrijf.

Ruim driekwart (76 procent) van de beslissers in ondernemingen in Afrika, 72 procent in Latijns-Amerika en 67 procent in Zuidoost-Azië zegt dat de energiekosten het komende jaar een belangrijk onderdeel zijn van de groeistrategie. In Europa en Verenigde Staten is dit iets meer dan de helft.

 

Voordelen

 

Volgens Grant Thornton is dit een belangrijke indicator dat het duurzaamheidsdebat moeten veranderen. "Duurzaamheid geldt traditioneel als een kostenpost voor een bedrijf. Uit dit onderzoek blijkt echter dat CEO's in toenemende mate de voordelen van kostenbeheersing zien als zij overschakelen op een duurzamere bedrijfsvoering", zegt Nathan Goode, expert energie en cleantech bij Grant Thornton.

Duurzaamheid moet daarom op een andere manier voor het voetlicht worden gebracht. "We moeten benadrukken welke voordelen de maatregelen met zich meebrengen, en de kosten in beeld brengen als zij die maatregelen niet nemen." Volgens Goode is het bemoedigend dat bedrijven duurzaamheid in hun beleid doorvoeren zonder dat er een wereldwijd verdrag over emissiereducties is bereikt.

 

Zekerheid

 

Uit het onderzoek blijkt verder dat de opkomende economieën die zich het meest zorgen maken over de kosten en levering van grondstoffen, ook de meeste aandacht hebben voor hernieuwbare energiebronnen. Ondernemingen in Latijns-Amerika (64 procent), Afrika (51 procent) en Zuidoost-Azië (49 procent) erkennen het langetermijnbelang het meest. India, Mexico en Botswana voeren de lijst aan.

De belangrijkste oorzaak is de volatiliteit van fossiele energiebronnen, zegt voorzitter Frank Ponsioen van de Raad van Bestuur bij Grant Thornton Nederland. "De focus op duurzaamheid wordt onder meer gedreven door de afhankelijkheid van grondstoffen voor de groei, en de merkbare invloed van klimaatverandering op de lokale omgeving." Ponsioen noemt de kansen in opkomende economieën enorm. "Het debat moet vanaf nu niet meer gaan over of deze technologieën worden aangewend, maar hoe."

Bron: Grant Thornton | Foto: Lance Cheung via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie