'Windenergie is goedkoopste energie'

'Windenergie is goedkoopste energie'

14-10-2014 11:57 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Stroom afkomstig van windparken op land is goedkoper dan stroom uit andere energiebronnen, zoals steenkool, aardgas of kernenergie. Ook kost dit het minst voor mens en milieu.

Dat blijkt uit een rapport van adviesbureau Ecofys in opdracht van de Europese Commissie. Het opwekken van stroom uit windparken op land kost ongeveer € 105 per megawattuur. Elektriciteit uit aardgas en steenkool kost respectievelijk € 164 en € 233 per megawattuur. Kernenergie, stroom van windparken op zee en zonnestroom zijn relatief gezien ook goedkoper met € 125 per megawattuur.

Volgens Justin Wilkes, CEO van European Wind Energy Association (EWEA), benadrukt in het rapport de hoge kosten voor fossiele brandstoffen waar Europa afhankelijk van lijkt te zijn. Volgens hem wordt hernieuwbare energie ten onrechte bekritiseerd om de hoge productiekosten en de vele subsidies. Windenergie is niet alleen goedkoper dan andere energiebronnen, maar ook beter voor het milieu.

Het rapport van Ecofys kan volgens woordvoerder Oliver Joy van de EWEA worden gebruikt bij aanpassingen van Europees beleid met betrekking tot windparken op land.

Bron: The Guardian | Foto: Danish Wind Industry Association, via Flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie