Nederland en Indonesië samen in warmte uit vulkanen

Nederland en Indonesië samen in warmte uit vulkanen

22-10-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nederlandse en Indonesische onderzoekers werken in het project GEOCAP samen aan de ontwikkeling van geothermische energie in Indonesië.

Het land, gelegen in de Ring van Vuur, heeft voldoende mogelijkheden, maar de capaciteit ontbreekt. De vraag naar elektriciteit in Indonesië groeit hard door bevolkingstoename en de opkomende economie. Geothermische energie, uit de warme ondergrond van vulkanen, is een duurzame oplossing.

Bij het project GEOCAP zijn onder meer de Universiteit Twente, de TU Delft, de Universiteit Utrecht, TNO, het World Wildlife Fund Indonesië en verschillende Indonesische universiteiten betrokken. De afdeling Earth System Analysis van de faculteit ITC van de Universiteit Twente coördineert het project.

“Geothermie wordt gezien als één van de meeste veelbelovende schone energiebronnen. Indonesië ligt heel uniek; in een ring van vulkanen, een fantastische bron voor geothermische energie", zegt programmacoördinator Freek van der Meer, hoogleraar Earth Subsurface Systems Analysis, in een verklaring.

 

Capaciteitsopbouw

 

In 2050 is de Indonesische energiebehoefte waarschijnlijk dertig keer zo groot als nu. Het land gebruikt voornamelijk fossiele brandstoffen, vooral diesel en steenkool. Geothermische energie is schoner en duurzamer, maar in Indonesië ontbrak de capaciteit om voldoende stroom op te wekken.

Het doel van de activiteiten van de faculteit ITC is de internationale uitwisseling van kennis, onder meer gericht op capaciteitsopbouw in ontwikkelingslanden en opkomende economieën. Van der Meer: "De faculteit ITC heeft veel kennis en ervaring op het gebied van geothermische energie. Die delen we met Indonesië door middel van gezamenlijke programma’s. Hierin leren we van elkaar. Door het project bouwen we ons netwerk in Indonesië verder uit.”

Bron: Universiteit Twente | Foto: GEOCAP

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie