Steenkoolverbruik China voor het eerst gedaald

Steenkoolverbruik China voor het eerst gedaald

23-10-2014 12:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De hoeveelheid steenkool die China verbruikt, is voor het eerst deze eeuw gedaald. Dat blijkt uit een analyse van de energie-experts van Greenpeace EastAsia.

De jaarlijkse economische groei van China met 5 tot 10 procent drijft voornamelijk op steenkoolgestookte fabrieken en elektriciteitscentrales. Het land stoot wereldwijd de meeste CO2 uit.

Daarin lijkt nu een kentering op te treden, zegt een woordvoerder van Greenpeace EastAsia in een interview met de Britse krant The Guardian. De hoeveelheid steenkool die Chinese fabrieken en centrales verbruikten, is in de eerste negen maanden van dit jaar 1 tot 2 procent lager vergeleken met dezelfde periode in 2013. De opvallende daling valt samen met een groei van de economie met ruim 7 procent.

Uit officiële gegevens blijkt verder dat het land minder steenkool importeert en ook zelf minder uit de grond haalt.

 

Investeringen

 

China kondigde tijdens de eendaagse klimaattop in New York, afgelopen september, al aan dat de CO2-emissies zo snel mogelijk zouden dalen. De overheid investeert miljarden dollars in nieuwe capaciteit voor wind- en zonne-energie. Naar verwachting wordt dit jaar ruim 20 gigawatt aan geïnstalleerd vermogen aan windenergie bijgebouwd. De toename van het geïnstalleerd vermogen voor zonne-energie ligt rond de 13 gigawatt.

Daarnaast voert het land campagne voor de elektrische auto door middel van subsidies en een groot netwerk van laadstations. In 2015 wil China een miljoen elektrische auto’s op de weg hebben, om luchtvervuiling in de grote steden tegen te gaan.

Greenpeace houdt een slag om de arm, omdat het energieverbruik afhankelijk is van de industriële vooruitzichten. Maar volgens de organisatie tonen verschillende onderzoeken aan dat China langzaam uitwijkt naar andere energiebronnen.

Bron: The Guardian | Foto: Philip, via Flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie