Studenten TU/e tonen lichtgewicht zonnetracker

Studenten TU/e tonen lichtgewicht zonnetracker

24-10-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een ultralichte, bewegende constructie met zonnepanelen moet tot 45 procent meer zonnestroom kunnen opwekken. De Kinegrity is te zien in Eindhoven tijdens de Dutch Design Week.

Het prototype van de Kinegrity is een ontwerp van bouwkundestudenten Lucas Klerk en Peter Koelewijn waarmee zij afstudeerden aan de Technische Universiteit Eindhoven. De naam is ontstaan door een samenvoeging van 'kinetische energie' en 'tensegrity': het evenwicht tussen trek- en drukkrachten.

De lichtgewicht constructie gebruikt die krachten om te kunnen bewegen. Zo ontstaat een relatief goedkope installatie om zonnepanelen te laten meedraaien met de zon. Volgens de studenten kan de solar tracker tot 45 procent meer zonnestroom produceren. Voor de installatie zelf is veel minder materiaal nodig dan bij zonnetrackers gebruikelijk is. Ook neemt de Kinegrity minder ruimte in beslag.

Het prototype verhuist na afloop van de Dutch Design Week terug naar de universiteit, waar het ontwerp verder wordt ontwikkeld. Volgend jaar volgt wellicht een tweede, verbeterde versie. De studenten hebben voorlopig geen plannen om hun ontwerp naar de markt te brengen.

Bekijk het filmpje over de Kinegrity:

 

Bron: Kinegrity, Dichtbij.nl | Foto: Lucas Klerk

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie