'In 2030 tot 2000 gigawatt windenergie mogelijk'

'In 2030 tot 2000 gigawatt windenergie mogelijk'

23-10-2014 16:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het wereldwijde geïnstalleerde vermogen aan windenergie kan in 2030 oplopen tot ruim 2000 gigawatt. Dat is voldoende voor een dekking van 19 procent van de stroomvraag.

Dat blijkt uit de Global Wind Energy Outlook 2014 van de handelsorganisatie Global Wind Energy Council (GWEC). In 2013 bereikte het mondiale geïnstalleerde vermogen aan windenergie 318 gigawatt.

Negentig landen maken al gebruik van windenergie, met Brazilië, Mexico en Zuid-Afrika als nieuwe grote spelers op de markt. Windcapaciteit in China maakte een sterke groei door, evenals in India. Het onderzoek beperkt zich tot de energiesector omdat die verantwoordelijk is voor 25 procent van de totale CO2-uitstoot.

Volgens GWEC was 2013 een recordjaar voor Europese offshore windenergie. In dat jaar zijn 418 turbines met een geïnstalleerd vermogen van ruim 1,5 gigawatt aangesloten op het elektriciteitsnet. Het totale geïnstalleerde vermogen bereikte 6,5 gigawatt. Voldoende om te voldoen aan 0,7 procent van de elektriciteitsvraag in de Europese Unie. In Europa is in 2030 een groei mogelijk van 230 procent voor windenergie op zee.

 

Emissiereducties

 

Windenergie is volgens GWEC de goedkoopste optie in een diverse markt, en de kosten blijven dalen. De voorgespiegelde groei in het meest vooruitstrevende scenario is alleen mogelijk als bedrijfsleven en overheden zich committeren aan de uitbreiding van de windcapaciteit, schrijft de organisatie. Forse emissiereducties zijn haalbaar als de sector voor de korte termijn investeert in energie-efficiëntie en energiebesparende maatregelen.

Daarnaast moet steenkool zo snel mogelijk worden uitgefaseerd, zelfs als dat betekent dat energiecentrales overschakelen op aardgas. Tot slot zijn meer investeringen nodig in hernieuwbare energiebronnen. De grootste bijdrage aan de vermindering van CO2-emissies leveren waterkrachtcentrales en windmolenparken.

Bron: GWEC, WindPowerOffshore | Foto: Eneco

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie