Kamp onderzoekt problemen lokale zonne-energie

Kamp onderzoekt problemen lokale zonne-energie

27-10-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Minister Henk Kamp van Economische Zaken gaat de problemen met lokale initiatieven voor zonne-energie inventariseren. 

Kamp heeft dat toegezegd naar aanleiding van een uitzending van EenVandaag, afgelopen zaterdag. Volgens het televisieprogramma staan tal van lokale plannen voor zonne-energie onder druk. De Belastingdienst zou aanvragen zelden goedkeuren. Ook moeten deelnemers gewoon btw betalen over de opgewekte elektriciteit.

In Energieakkoord is afgesproken dat een miljoen mensen in 2020 stroom krijgen uit hernieuwbare energiebronnen. Daarvoor is onder meer de Postcoderoos-regeling in het leven geroepen. Verenigingen van Eigenaren, of bewoners uit eenzelfde postcodegebied mogen samen investeren in zonne-energie.

 

Financieel voordeel

 

Die samenwerking is een uitkomst voor buurtbewoners die geen eigen zonnepanelen kunnen of mogen plaatsen. De zonne-installatie komt dan te staan op een school of ander groot gebouw in de buurt. Alle deelnemers profiteren van de investering. Zij ontvangen een korting op de energiebelasting en btw-vrijstelling over de opgewekte stroom.

In de praktijk loopt de regeling volgens EenVandaag vaak mis. Onder meer omdat deelnemers achteraf toch btw moeten afdragen. Daardoor valt het financiële voordeel weg. Daarnaast is de Postcoderoos veel te ingewikkeld. Door de problemen met de lokale initiatieven lopen de doelstellingen van het Energieakkoord vertraging op.

Oppositiepartij CDA pleitte al eerder voor afschaffing van de regeling. PvdA-kamerlid Jan Vos noemde de Postcoderoos 'een bureaucratisch wangedrocht'. Minister Kamp heeft nu toegezegd alle problemen te bekijken. Volgens de bewindsman komen daarbij ook de btw-regels aan bod.

Bron: EenVandaag, AD | Foto: Y. Kanazawa via Flickr.com

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie