Zelfvoorzienende brandstofcel helpt olie-industrie

Zelfvoorzienende brandstofcel helpt olie-industrie

29-10-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een nieuwe, zelfvoorzienende brandstofcel maakt de winning van oliehoudende gesteenten milieuvriendelijker en goedkoper. Dat meldt de universiteit voor Mijnbouw in Colorado.

De onderzoeksinstelling in de Amerikaanse staat Colorado noemt de vinding 'de eerste geothermische brandstofcel ter wereld'. De GFC-techniek is ontwikkeld in samenwerking met het Amerikaanse ministerie van Energie, het Pacific Northwest National Laboratory, oliemaatschappij Total Petroleum en Delphi Automotive.

De brandstofcel die steenlagen ondergronds verhit, is ontwikkeld voor gesteenten die kerogeen bevatten. Dat is een vaste organische substantie, het voorstadium van aardolie. De grootste voorraden ter wereld liggen in de staten Colorado, Utah en Wyoming.

Bij de zeer hoge temperaturen van 500 graden Celsius verandert die vaste materie in vloeibare olie. Die wordt opgevangen in kunstmatige putten en verkocht. Bij dit proces komt ook gas vrij. De brandstofcel gebruikt een deel om zichzelf op temperatuur te houden. De rest kan eveneens worden verkocht. De opwarmperiode is het enige moment waarop de installatie externe brandstof nodig heeft. Daarna is de techniek energie-neutraal.

Traditionele winning van kerogeen gebeurt door het gesteente op te graven en daarna pas te verhitten. Weinig landen houden zich bezig met de winning ervan. Het proces is vervuilend, energie-intensief en duur.

De nieuwe brandstofcel zou daar verandering in kunnen brengen. Volgens de onderzoekers zijn de operationele kosten aanzienlijker lager door de extra opbrengsten van gas en elektriciteit. Daarnaast is de milieudruk lager, omdat de winning volledig ondergronds plaatsvindt.

Het concern Independent Energy Partners heeft voor 2015 een volledige veldtest gepland. De commerciële implementatie van de technologie zou al vrij snel kunnen volgen.

Bron: Independent Energy Partners, EnergyManagerToday |

Illustratie: Independent Energy Partners, Foto Header: Institute of Energy Research

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie