Snelle toename groene energie in opkomende markten

Snelle toename groene energie in opkomende markten

30-10-2014 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Ontwikkelingslanden zijn in toenemende mate verantwoordelijk voor de wereldwijde groei in hernieuwbare energie. Tussen 2008 en 2013 was de groei 143 procent in opkomende economieën en 84 procent in de OESO-landen.

Dat blijkt uit de white paper Climatescope 2014 van Bloomberg New Energy Finance (BNEF). De interactieve studie toont gedetailleerd de ontwikkelingen in 55 opkomende economieën in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

De eerste publicatie in 2012 beperkte zich nog tot Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Voor de Climatescope 2014 heeft Bloomberg analyses van 19 landen in Afrika en tien in Azië toegevoegd. Daarnaast zijn vijftien Chinese provincies en tien staten in India zelfstandig behandeld. De top 10 bestaat uit China, Brazilië, Zuid-Afrika, India, Chili, Uruguay, Kenia, Mexico, Indonesië en Oeganda.

 

Gelijke kansen

 

Volgens de auteurs zijn hernieuwbare energiebronnen competitief met fossiele brandstoffen en bieden gelijke kansen voor ontwikkelde en opkomende markten. De algemene aanname dat die laatste groep landen alleen effectief kan groeien met goedkope fossiele brandstoffen is achterhaald. Op dit moment is Zuid-Afrika het aantrekkelijkste land ter wereld voor investeringen in zonne-energie. Bijna 90 procent van alle investeringen in hernieuwbare energiebronnen in Sub-Sahara Afrika vinden in dit land plaats.

Er wel een belangrijk verschil. Voor de opkomende markten geldt dat kleinschalige projecten de meest efficiënte manier zijn om grote groepen mensen die nog geen elektriciteit hebben, van groene stroom te voorzien.

 

Investeringen

 

In de opkomende markten groeit schone energie procentueel gezien sneller dan in de meeste ontwikkelde landen. In de periode 2008-2013 bouwden de 55 landen uit de Climatescope 2014 zo'n 142 gigawatt bij, waterkracht uitgezonderd. Dat is een groei van 143 procent. De OESO-landen bouwden in diezelfde periode 213 gigawatt bij. Een groei van 84 procent.

De onderzoekers concluderen dat het investeringsklimaat in de opkomende markten snel verbetert. Daardoor nemen de investeringen toe.

Bron: BNEF, CleanTechnica | Foto: WiNG, via Wikipedia

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie