Van licht naar elektriciteit met nanotechnologie

Van licht naar elektriciteit met nanotechnologie

04-11-2014 07:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Onderzoekers zijn erin geslaagd om licht met behulp van nanostructuren om te zetten in elektriciteit.

In het wetenschappelijke tijdschrift Science leggen wetenschappers van het Nederlandse FOM Institute AMOLF en het California Institute of Technology (Caltech) uit hoe licht geabsorbeerd kan worden en omgezet in een elektrische spanning. De onderzoekers hebben ontdekt dat bepaalde nanobolletjes van goud een klein spanningsverschil opwekken als ze beschenen worden met lasers: negatief bij blauw licht en positief bij rood licht.

Het team van AMOLF en Caltech ging aan de slag met deze ontdekking en wist kleine circuits te bouwen van 20 nanometer dunne, gouden film, met daarin gaatjes van 100 nanometer doorsnede. Door deze te beschijnen met blauw en rood licht kon een spanning van -100 millivolt en +100 millivolt worden opgewekt.

Albert Polman van het AMOLF-team noemt de ontdekking “een totaal nieuwe manier om energie op te wekken met licht.” Maar het is volgens hem nog veel te vroeg om te denken aan toepassing in bijvoorbeeld zonnecellen. “De techniek zou in de toekomst wel gebruikt kunnen worden in sensoren of chips op plekken waar geen elektriciteitsvoorziening aanwezig is.” Daarvoor moet eerst nog verder geschaafd worden aan het ontwerp van de circuits. Polman: “We hebben nu een spanning opgewekt, de volgende stap is om stroom op te wekken.”

Bron: FOM Institute AMOLF | Foto: Eddie O., via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie