Tokelau als eerste land volledig op zonne-energie

27-07-2012 13:49 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

 

De Tokelau-eilanden in de Stille Oceaan zullen het eerste land ter wereld zijn dat volledig draait op zonne-energie.

Het staatje, met een totale oppervlakte van 10 vierkante kilometer, bestaat uit drie eilanden in het zuiden van de Stille Oceaan. In totaal zullen 4032 zonnepanelen en 1344 batterijen gaan zorgen voor de volledige energievoorziening van de 1400 inwoners van het land.

Een belangrijke prestatie

Op dit moment verbranden generator dagelijks 200 liter diesel, ingevoerd uit Nieuw-Zeeland. Dit kost Tokelau een half miljoen euro per jaar.

Vanaf oktober van dit jaar zal het zonne-systeem in werking gaan. Het project wordt gesteund door de Nieuw-Zeelandse energieproducent Powersmart Solar. “Veel landen in de Stille Oceaan hebben moeite om alle bewoners van energie te voorzien en dit betaalbaar te houden”, vertelt Mike Bassett-Smith, directeur van Powersmart. “Daarom is het zonne-systeem in Tokelau een belangrijke prestatie.”

Het zonne-systeem op de eilanden is het grootste energiesysteem in de Stille Oceaan en één van de grootste ter wereld. Het systeem kan cycloonwinden van 230 kilometer per uur doorstaan en tijdens bewolkte periodes kan overgeschakeld worden op generatoren die op kokosnootolie werken.

Eerste land ter wereld

De Tokelau-eilanden zullen hiermee het eerste land ter wereld zijn dan volledig op zonne-energie draait. Dat zal 12.000 ton CO2-uitstoot per jaar besparen. Daarnaast zal er nog een klein beetje diesel ingevoerd worden als brandstof voor de drie auto’s die het land rijk is.

Bron: Trouw & NZHerald

 

 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie