Aantal CCS-installaties neemt toe

Aantal CCS-installaties neemt toe

06-11-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het aantal grote industriële projecten voor CO2-afvang en -opslag (CCS) is in 2014 wereldwijd toegenomen tot 22. Dat meldt het Global CCS Institute in zijn jaarrapport.

Het gaat om 22 installaties die gereed zijn of waarvan de bouw is begonnen. In 2010 waren er wereldwijd slechts 11 commerciële projecten in aanbouw. Het Australische Global CCS Institute bestaat onder meer uit overheden en bedrijven die Co2-afvang en opslag zien als mogelijkheid voor emissiereductie.

In oktober van dit jaar nam de Canadese energiemaatschappij SaskPower de eerste commerciële installatie voor CCS in gebruik bij de Boundary Dam-kolencentrale. De verbouwing van de 45 jaar oude centrale kostte ruim $ 1,3 mrd. Het bedrijf hoopt de investering onder meer terug te verdienen door CO2 te gebruiken bij de winning van olie.

De komende twee jaar volgen afvang-faciliteiten bij twee energiecentrales in de Amerikaanse staten Mississippi en Texas. In Abu Dhabi is een CCS-installatie in aanbouw bij een staalfabriek.

Eerder deze week waarschuwde het klimaatbureau IPCC van de Verenigde Naties dat CCS de belangrijkste technologie is zolang de wereld nog afhankelijk is van fossiele brandstoffen. De organisatie pleitte voor meer investeringen in nieuwe installaties en technologieverbetering. Volgens het Global CCS Institute zijn de hoge kosten nog steeds de belangrijkste belemmering. CO2-uitstoten is voor veel bedrijven goedkoper dan een afvang-installatie.

Bron: Global CCS Institute | Foto: SaskPower Boundary Dam

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie