Laatkomer Frankrijk bouwt grootste zonnecentrale

Laatkomer Frankrijk bouwt grootste zonnecentrale

07-11-2014 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Franse hernieuwbare energiebedrijf Neoen is begonnen met de bouw van de grootste zonnecentrale van Europa. Daarmee maakt Frankrijk een forse inhaalslag.

De installatie voor zonne-energie kost € 360 mln en heeft een geïnstalleerd vermogen van 300 megawatt. De zonnecentrale wordt gebouwd in de buurt van Bordeaux. Vanaf oktober 2015 wil Neoen aan het elektriciteitsnet gaan leveren tegen een prijs van € 105 euro per megawattuur.

CEO Xavier Barbaro van Neoen vergelijkt de financiering van het project met die van Hinkley Point C in Groot-Brittannië. Die kerncentrale is eigendom van de Franse energiereus EDF. EDF krijgt de stroom 35 jaar lang tegen een gegarandeerde prijs van 117 euro per megawattuur. "In Groot-Brittannië ligt de prijs van zonne-energie inmiddels onder die van kernenergie", zegt Barbaro in een interview met persbureau Reuters. "Dat omslagpunt wordt in 2014 bereikt."

 

Inhaalslag

 

Neoen mikt voor de lange termijn op uitbreiding van de capaciteit van zonne-energie met 1.000 megawatt. De helft is bedoeld voor de Franse markt. De andere helft wil het bedrijf realiseren in Latijns-Amerika, Afrika en Australië.

De totale Franse capaciteit voor zonne-energie bedroeg in juni van dit jaar 5.095 megawatt. Dat komt overeen met ongeveer 1 procent van de elektriciteitsconsumptie in het land. Frankrijk is zeker geen koploper. Franse bedrijven bleven daardoor gevrijwaard van het knappen van de ‘solar bubble’ in landen als Spanje, Tsjechië en Bulgarije. Investeerders kregen daar te maken met tegenvallers door belastingen die met terugwerkende kracht werden opgelegd aan hernieuwbare energiebedrijven. Nu de rust op de markt is teruggekeerd, is het land bezig met een forse inhaalslag.

Neoen is voor 60 procent in handen van Impala SAS. Investeringsbank Bpfrance bezit 15,4 procent van de aandelen en investeringsfonds Omnes Capital de overige 25 procent.

Bron: Reuters | foto: Albert Herring , via Wikimedia Commons

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie