Witte zonnepanelen houden gebouwen koel

Witte zonnepanelen houden gebouwen koel

07-11-2014 11:43 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

 

Zonnepanelen zijn traditioneel zwart of blauw. Het Zwitserse CSEM komt nu met een wit paneel, dat geschikt is als gevelbekleding.

De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar alternatieven voor donkergekleurde zonnecellen. Er zijn al transparante zonnepanelen, die vensterglas kunnen vervangen in gebouwen. Maar het Zwitserse non-profit ingenieursbureau CSEM wilde zonnepanelen kunnen gebruiken als gevelbekleding. Het bedrijf richtte zich daarbij op witte panelen, omdat gebouwen met witte gevels koeler blijven. Er is daardoor minder energie nodig voor airconditioning. Daar komt bij dat de witte panelen zelf ook minder heet worden, waardoor ze efficiënter werken.

Lang werd gedacht dat het niet mogelijk is om een wit zonnepaneel te maken. Een belangrijke eigenschap van zonnecellen is immers dat ze licht opnemen, terwijl de kleur wit juist vrijwel al het licht reflecteert. Het paneel van CSEM werkt echter als een filter, dat alle zichtbare kleuren weerkaatst maar het onzichtbare infrarode licht doorlaat. Kern van de technologie is een laag van siliconen. Ook bestaande panelen kunnen met deze laag worden bekleed.

De techniek van het ingenieursbureau valt ook in goede aarde bij architecten, die vanuit esthetisch oogpunt graag witte gevelmaterialen gebruiken.

Bron: CSEM, Treehugger | foto: CSEM

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie