Grote verschillen in milieu-impact zonnepanelen

Grote verschillen in milieu-impact zonnepanelen

12-11-2014 16:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het wereldwijde geïnstalleerde vermogen aan zonnepanelen neemt ieder jaar toe. De productie van die panelen heeft ook een milieu-impact. De Solar Scorecard laat zien welke bedrijven de meest duurzame zonnepanelen leveren.

De Solar Scorecard is een inventarisatie van de voetafdruk van 37 grote producenten van zonnepanelen. De concerns zijn onder meer beoordeeld op veiligheid op de werkvloer, het gebruik van grondstoffen uit conflictgebieden, recycling, CO2-uitstoot en water- en elektriciteitsverbruik.

De Chinese fabrikant Trina Solar presteert het beste, met een score van 92 punten op een maximum van honderd. Het is voor het derde opeenvolgende jaar dat Trina Solar bovenaan eindigt. SunPower uit Californië is een goede tweede met 88 punten uit honderd. Grote, bekende spelers op de markt als Samsung en Kyocera presteren volgens het rapport beneden gemiddeld, met respectievelijk 19 en 18 punten. Acht bedrijven haalden minder dan tien punten.

 

Transparantie

 

De Scorecard is ontwikkeld door de Silicon Valley Toxics Coalition, een non-profit organisatie uit San Francisco. De organisatie baseert zich op informatie die door de bedrijven zelf wordt aangeleverd. Volgens de SVTC, dat het rapport voor het vijfde opeenvolgende jaar publiceert, is de zonnepanelenindustrie in die periode minder transparant geworden. Minder bedrijven willen of kunnen de gevraagde informatie overleggen. Het marktaandeel van bedrijven dat wel transparant is, neemt bovendien af.

Toch is de organisatie optimistisch. Bij de presentatie van het eerste rapport was er nauwelijks informatie beschikbaar. Vijf jaar later beschikt een aantal concerns al over een duurzaamheidsverslag.

Bron: SVTC, MarketWatch | Foto: Avinash Kaushik

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie