IEA: Oliesubsidies hinderen groene energie

IEA: Oliesubsidies hinderen groene energie

13-11-2014 15:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het wereldwijde energieverbruik neemt de komende twintig jaar sterk toe. De rol van hernieuwbare energiebronnen in de energiemix groeit gestaag, maar lijdt onder subsidies op fossiele brandstoffen.

Dat blijkt uit de World Energy Outlook 2014 van het International Energy Agency (IEA). Volgens het Internationaal Energie Agentschap is de totale elektriciteitsvraag in 2040 zo'n 37 procent hoger dan nu. De helft daarvan wordt tegen die tijd gedekt door hernieuwbare energiebronnen.

IEA-directeur Maria van der Hoeven noemt het ongelofelijk dat het punt nadert waarop hernieuwbare bronnen de belangrijkste bron worden voor het opwekken van elektriciteit. Volgens het Agentschap verzesvoudigt de capaciteit van wind en zon tot 2040. In dat jaar nemen die bronnen de rol van steenkool als belangrijkste energiebron over.

 

Subsidies

 

Wereldwijd hebben landen toegezegd meer te investeren in hernieuwbare bronnen en minder gebruik te maken van olie en gas. Maar die transitie gaat volgens het Agentschap niet snel genoeg. De samenstellers van het rapport constateren dat de subsidies op fossiele brandstoffen de financiële ondersteuning van wind- en zonne-energie ruimschoots overtreffen. In 2013 is wereldwijd bijna $ 550 mrd uitgegeven aan subsidies op fossiele brandstoffen, $ 25 mrd minder dan het jaar ervoor. Hernieuwbare energiebronnen ontvingen $ 120 mrd aan overheidssteun.

Meer de de helft van de subsidies op fossiele brandstoffen gaat naar de olie-industrie, met name in olieproducerende landen in het Midden-Oosten, en India en Indonesië. In landen waar de subsidies op olie en gas hoog zijn, zijn wind en zon nauwelijks in staat te concurreren. Volgens het Agentschap hinderen de subsidies de noodzakelijke investeringen in hernieuwbare bronnen en in energie-efficiëntie. Volgens het IEA is het niet nodig om alle subsidies af te schaffen. Wel is een verschuiving nodig ten gunste van schone technologie.

Bron: IEA, Forbes, Washington Post | Foto: Wikipedia

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie