Alcatraz breekt uit fossiele gevangenis

Alcatraz breekt uit fossiele gevangenis

01-08-2012 10:12 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Alcatraz Island, dat tot 1963 één van ’s werelds meest beruchte gevangenissen huisvestte, is overgegaan op zonne-energie.

Het beroemde eiland in de baai van San Francisco gebruikte voorheen ruim 7500 liter diesel per week om elektriciteit op te wekken. Inmiddels is een zonne-energiesysteem van 307 kilowatt geïnstalleerd, dat in 60 procent van de energiebehoefte van het eiland kan voorzien.

Zonnepanelen

Het dak van het grootste celgebouw, waar ooit gevaarlijke criminelen zoals Al Capone gevangen zaten, wordt nu gebruikt voor zonnepanelen. De bouw van het systeem werd mogelijk gemaakt door een overheidssubsidie van $3,6 mln (€2,9 mln).

Daarnaast zorgen de dalende kosten voor technologie op het gebied van zonne-energie en toenemende dieselprijzen voor een gunstig kostenplaatje. Voorheen kostte de elektriciteit op het eiland $0,76 (€0,62) per kilowattuur. Nu is dat $0,71 (€0,58), inclusief de kosten voor het bouwen van het systeem.

Obstakels

Toch waren er obstakels tijdens de energietransitie. Zo waren er zorgen over het behoud van de historische plek. Actiegroepen wilden geen zichtbare zonnepanelen. Uiteindelijk zijn minder zichtbare zonnepanelen aangeschaft.

De 1,4 miljoen bezoekers die het eiland jaarlijks bezoeken zullen voortaan niet alleen de geschiedenis van de gevangenis te horen krijgen, maar krijgen ook informatie over groene energie. Daarnaast worden tochtjes naar het eiland aangeboden op hybride ponden die energie halen uit windturbines en zonnepanelen aan boord.

Bron: Clean Technica

Foto: ceejay-24

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie